De formatie van het Nederlandse kabinet in 2017 begon na bekendmaking van de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017 en eindigde 225 dagen later, op 26 oktober 2017, met de beëdiging van het kabinet-Rutte III. Het was de langste kabinetsformatie in de Nederlandse geschiedenis. Waarom duurde dit zo lang ? En welke concessies moest welke politieke partij maken ? Het vormen van een formatie is samenwerken ten top. Elke partij heeft zijn eigen politieke agenda, maar niet alle punten worden ingewilligd. We dansen mee, schuiven punten van tafel en onderhandelen. Een kijkje in de keuken van dit spel door Frits Wester.
Over Frits Wester
Frits Wester (Veenendaal – 29 maart 1962) is een Nederlands journalist en parlementair verslaggever voor RTL Nieuws. Frits was al vroeg bij de politiek betrokken. Op zijn zeventiende was hij betrokken bij de oprichting van het CDAJ (CDA-jongeren) in Alkmaar. Op tweeëntwintigjarige leeftijd zat hij in een groot aantal lokale organisaties.
Als chauffeur van CDA-fractievoorzitter Bert de Vries kwam hij in aanraking met de landelijke politiek. Hij kreeg een baan bij de fractievoorlichting van het CDA, en werd de persoonlijk voorlichter van Elco Brinkman. Voor het CDA verliepen deze verkiezingen niet goed (20 zetels verlies). De jaren van Paars I begonnen en Brinkman vertrok uit de Tweede Kamer.
Frits Wester kon vrij kort daarna aan de slag bij RTL Nieuws, als gast bij Barend en van Dorp en bij RTL Z. Hij ontwikkelde zich tot een journalist die veel primeurs bracht. Zo slaagt hij er vrijwel elk jaar in het embargo op de miljoenennota te omzeilen en de begroting al voor de officiële presentatie op Prinsjesdag te publiceren.
In 2005 stelde hij in Villa Felderhof benaderd te zijn om staatssecretaris te worden. Vlak na de dood van Pim Fortuyn voor de portefeuille van Immigratiezaken en tijdens de formatie voor Mediazaken. Hij weigerde in beide gevallen omdat hij het te veel naar zijn zin had zijn functie van politiek verslaggever.