Gerard KemkersGerard Kemkers (Groningen – 8 maart 1967) werd bekend als lange afstand schaatser en als schaatscoach van onder andere Sven Kramer en Ireen Wűst. Met deze, en andere succesvolle pupillen beleefde hij van 1998 tot 2014 enorme successen. Voor zijn inbreng werd hij in 2006 en in 2013 verkozen tot “coach van het jaar” en in 2014 geridderd in de Orde van Oranje-Nassau. Een dieptepunt was zijn bijdrage aan de diskwalificatie van Sven Kramer op de tien kilometer tijdens de Olympische Spelen (2010) in Vancouver. Hij stuurde Kramer de verkeerde baan in tijdens de rit van zijn leven.
 
Na dat debacle gingen coach Kemkers en pupil Kramer toch met elkaar verder. Ondanks de deuk in hun samenwerking was er toch genoeg vertrouwen om samen verder te gaan. Hoe en waarom hoort u op de Utrechtse Ondernemersdag 2018.
 
Over Gerard
Gerard begint al vroeg met schaatsen en blijkt een talent. Op de Olympische Winterspelen in Calgary (1988) veroverde Kemkers op de vijf kilometer brons, achter de Zweed Tomas Gustafson en Leo Visser (NL). In 1989 weet hij als eerste Nederlander een wereldbeker op zijn naam te schrijven, op de 5000 en op de 10.000 meter. In dat jaar wordt hij ook 2de tijdens de WK Allround.
 
Na zijn schaatscarrière (1991) volgde Kemkers de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO) waarna hij gymnastiekleraar werd. Vervolgens werd hij bondscoach van de Amerikaanse ploeg met onder meer KC Boutiette en Chris Witty. In 1998 keert hij terug naar Nederland waar hij trainer werd van de KNSB-Kernploeg en vervolgens in 2002 van de TVM-schaatsploeg, waarin hij onder andere met Carl Verheijen en Jochem Uytdehaage veel successen boekte. Ook andere talenten wilden graag met hem werken.
 
In 2014 hield de TVM-schaatsploeg op te bestaan en stopte Kemkers als schaatscoach. Later dat jaar kwam hij in dienst van voetbalclub FC Groningen. Kemkers werd manager van een topsportzorgcentrum en begon tegelijkertijd als performance manager. Ondertussen is de functie van Kemkers binnen FC Groningen veranderd naar manager topsport en talentontwikkeling. Vier maanden geleden stopte hij bij FC Groningen om samen met Ireen Wűst te beginnen aan een project voor duurzame talentontwikkeling. Hij is tevens adviseur van schaatsploeg Team4Gold.
 
Terug naar programma.