Frits Klok

Passie voor techniek en servicegerichtheid in zijn dna.

1. Wie is Frits Klok?
Als je met Frits spreekt dan word je op een prettige manier overweldigd door zijn enthousiasme. Met Frits kan je goed in gesprek over ondernemen in het algemeen, en zeker specifiek over techniek. Frits is van jongs af aan altijd al gefascineerd geweest door techniek. De nieuwsgierigheid hoe iets werkt, het sleutelen aan brommers, lassen, bezig zijn met van alles op het gebied van elektrotechniek. Voor hem is het één grote ontdekkingstocht naar “hoe werkt het”.

Frits is geboren en woonachtig in Delft. Hij is al 20 jaar getrouwd en heeft 3 zoons. Zijn hobby’s zijn rally sport, sleutelen aan oldtimers en zijn bedrijf.

Frits is begonnen als elektromonteur bij GTI Den Haag. Na 6 jaar kreeg hij de kans om bij Brouwer Rotatie, een drukkerij, te gaan werken als mechatronica monteur. Hij zat in een opleidingstraject om technisch bedrijfsleider te worden maar door een faillissement viel deze droom in het water. Nadat hij bij een grote bakkerij hoofd technisch dienst werd, is hij gevraagd om bij een leverancier van grafisch machines wilde komen werken als mechatronica monteur. Na 5 jaar heeft hij de stoute schoenen aangetrokken en is zoals ze zeggen ZZP’er geworden.

Eerst was hij voornamelijk werkzaam in de grafische markt maar omdat deze markt steeds kleiner werd, is hij om zich heen gaan kijken en als zelfstandige aan het werk gegaan bij Vopak chemie in de Botlek. Als supervisor en projectleider onderhielden en bouwde zij nieuwe opslagtanks, infra op de chemieterminals van Vopak.Bij Vopak is hij 7 jaar ingehuurd geweest maar het bleef kriebelen om eigen bedrijf te hebben waar hij zelf het beleid en alles wat er bij komt kijken kon bepalen. In zijn zoektocht is hij toen in contact gekomen met Oscar Mensen. Oscar is een overname expert en zij zijn toen opzoek gegaan naar een bedrijf wat bij Frits zou passen. Na één maand had Oscar Gerssen Elektrotechniek bv gevonden en 3 maanden later was Frits eigenaar.

2. Hoe is hij in deze functie bij het bedrijf gekomen?
Als ambitieus persoon is Frits jaren geleden al als zelfstandige actief geweest in fabrieken in het Botlek-gebied. Die ervaringen hebben hem het inzicht gegeven dat hij het ook grootser aan kon pakken. Dat heeft hem de stap doen zetten naar de overname van Gerssen Elektrotechniek BV, een mooi installatiebedrijf uit Utrecht. Vanuit het niets heeft hij, na een ronde over het internet voor te koop staande bedrijven, binnen drie maanden de overname gedaan. Zo’n drie jaar geleden. Voor het huidige team was het even wennen, maar met de “peopleskills” van Frits is het een hecht team gebleven. En op basis van zijn eigen ervaringen als “werknemer” bij diverse bedrijven, kenmerkt zijn leiderschapstijl zich door korte lijnen, direct contact met alle medewerkers en zelf meedoen op de werkvloer.

3. Waar is het bedrijf goed in?
Gerssen Elektrotechniek BV kan terugkijken op 50 jaar historie. Een solide onderneming met veel kennis en vakmanschap in huis. Dat zij een grote diversiteit van klanten en projecten aankunnen, is iets om trots op te zijn. Dat vergt veel flexibiliteit en servicegerichtheid van alle betrokkenen en dat dat telkens weer lukt maakt Frits in zijn algemeenheid trots.

4. Waar sta je als eigenaar voor?
Een aangeboren gevoel voor servicegerichtheid. Daarmee vat Frits alles mee samen. Het is zo makkelijk om te zeggen. Ieder bedrijf roept het. Maar in de praktijk kom je zo vaak anders tegen. Dat heeft Frits altijd verbaasd en geïrriteerd. En daarom zorgt hij er dagelijks voor dat hij en zijn medewerkers tot diep in het dna van servicegerichtheid zijn doordrongen.

5. Waar ben je het meest trots op?
In 2019 waren er twee specifieke, uitdagende projecten waar hij met veel trots over spreekt. The Next building in Amstelveen waarbij zij de complete transformatie van kantoor naar appartementen hebben uitgevoerd. En een mooie en uitdagende klus bij het Best Western hotel in Amstelveen.

En er is meer. Frits is trots op zijn mensen. Hij beseft dat het niet altijd even makkelijk voor hen was om van “de oude baas” naar een nieuwe over te gaan. Maar met zijn directe en open manier van leidinggeven heeft hij zijn enthousiasme aan het over kunnen dragen.

6. Welke impact heeft de corona-crisis op het bedrijf?
Een grote, zegt Frits. Niet zozeer direct op het bedrijf zelf, maar de impact op de markt van opdrachtgevers is duidelijk merkbaar. Kenmerkend in deze bijzondere tijd is de wispelturigheid bij opdrachtgevers. Het is moeilijk om grip op zaken te krijgen. Iedereen wil wel maar het is voor beslissers moeilijk om opdrachten nu te verstrekken.

We praten nog even door en Frits noemt de energietransitie. Een wetsvoorstel dat nog door de kamer moet. Hij legt mij kort uit wat het inhoud en geeft aan dat het nu heel gunstig zou zijn als de overheid in actie komt om dat wetsvoorstel definitief te maken.

7. Karens vraag aan Frits: Ik zie en lees veel project in Amstelveen. Zitten jullie veel in die regio? Hoe is dit gekomen? Is dat bewust en wat doe jij aan de regionale bekendheid?
“Wij hebben vorig jaar 2 grote projecten gemaakt in Amstelveen; een transformatie van een kantoorpand naar 150 appartementen en een hotel met 70 kamers. Ons werkgebied is heel Nederland maar inderdaad wij werken veel in de driehoek Utrecht, Amsterdam, Den Haag. In Amstelveen zit ook een van onze grootste klant. Het is niet bewust zoals jij vraagt dat wij in deze regio veel werk doen dat is in de afgelopen jaren zo gegroeid”.

Frits wil zijn klantenbestand en werkgebied heel graag vergroten, de oude eigenaar deed niks aan acquisities; het werk kwam wel binnen. Frits heeft meer ambitie en wil groeien. Lekker de weg op om werk binnen te halen maar hij merk dat het moeilijk is om binnen te komen bij bedrijven, zeker in deze tijd.

Kijk op de website van Gerssen Elektrotechniek voor meer informatie over Frits en het bedrijf. Of ontmoet Frits op dinsdag 3 november op de Utrechtse Ondernemersdag.

< terug